Company Profile
ACAD Studio
Acad Studio

The Wooden Harmony

Commercial

Office Interior Designers in Gurgaon

Challenge

The challenge was to create an office in the basement, which will cater to 4 different companies but should give an impression of like one office only. The challenge was to segregate the space without making visual partitions.

  • Type: Office Space
  • Area: 3000 sq ft
  • Location: Golf Course Road
  • Design and Built

Our Idea

The site is present in the basement, so the focus was to create a space which doesn’t feel like a basement, that is the office should be well lit with sufficient air circulation. The idea was to create a coworking environment without creating partition walls. The entire theme of the office was based on the fusion of natural materials, sunlight and greenery to give a lively feel to the office which is present in the basement.

The focus was on the employees, who have to work at least 8 hrs. in the office. Providing a cheerful environment in a stressed workplace was the major concern while designing.

What we did

We designed the space providing 3 access to the building from the ground floor. We opened up front and rear of the basement and covered it with glass to maximize the amount of light entering the basement. The partitions we selected were made up of wooden frames and fixed glass to provide transparency in the office. The spatial design was to divide the office into 3 zones.

  • The first zone contains a common reception area, conference room and toilets. 
  • The second zone had 2 offices which had 3 executive cabins and a workplace of around 10 -12 people. 
  • The third zone had another 2 offices which had their own foyer, 2 executive offices and staff area of around 12-15 people.

The zones were carefully designed to give access from all the sides to all the 4 offices.

The wall dividing 2 office zones was designed with a combination of wood and grass abstract, which started from the staff area and continued to the executive’s room to give a feeling of oneness and eliminate the hierarchy that may occur due to division of cabin spaces.

The abstract was designed carefully by balancing the pinewood and grass. The abstract was placed on the wall where fused sunlight through glass would enhance the texture of pinewood and grass. The partition between the staff offices was created using louvres as to mentally separate the place and visually giving a look of one big office.

Another interesting element of the design is the ceiling. We had designed the ceilings with exposed pipes and ducts. The PVC pipes connecting the light were painted black to provide extra attention to the ceiling. The colour scheme chosen for the entire office was black, grey, brown and beige. Different tones of grey were used on structural elements like ceiling, columns and beams.

The partition frames were made of wood with black polish to create bold lines between the spaces. Brown colour laminates were used on the table with grey colour tabletop laminates to blend in the entire theme. The low height beige coloured chairs and sofa were selected deliberately to stand out in the entire cabin.

The interiors of the walls were designed to suit the profession with graffitis, models, frames and stickers with motivational quotes to enhance the spaces.

Gallery

Gallery

Get in touch

contacts
Plot No. 2, Basement, Sector 27, Haryana 122002
+91 9667966967
info@acad.co.in
Thank you!. Your message is successfully sent...
We're sorry, but something went wrong